המלצת המערכת...
והפעם "The Grand Illusion" של להקת "Styx", שיצא ב- ליולי 1977.
בתאריך 7/7/77 שחררה "Styx" את אלבומה ה- 7 - "The Grand Illusion". זה אלבום הפריצה של הלהקה, אשר הביא לה את ההצלחה לה ייחלה במשך שנים (שימו לב שהלהיט "Boat On The River" יגיע רק שנתיים מאוחר יותר).
המספר 7 נראה היה מספר המזל של "Styx", כי האלבום השביעי, שיצא ב- 7 ל- 7 שנת 77 הפך להיות הראשון מבין ארבעה אלבומים רצופים של הלהקה שיקבלו מעמד של מולטי פלטינה במכירות (פלטינה שווה למליון עותקים בארה"ב), מה שיהפוך את "סטיקס" לאחת מהרכבי הרוק הגדולים בארה"ב.
הסיפור של האלבום הזה מתחיל בשנת 1975 כאשר הלהקה מצליחה לעשות את הבלתי ייאמן ולהכניס להיט מינורי – בלדה בשם "Lady", שהינו שיר מאלבומה השני שיצא שנתיים קודם לכן, למצעדים. חברת "A&M" שמזהה את הפוטנציאל מחתימה אותה על חוזה הקלטות ובאותה שנה "סטיקס" משחררת את אלבומה החמישי "Equinox". אבל דווקא כשהלהקה מקבלת הזדמנות לפרוץ קדימה עם חברת תקליטים גדולה, הגיטריסט המקורי של הלהקה John Curulewski עוזב אותה לאחר שחרורו של האלבום והלהקה מוצאת את עצמה בחיפוש אחר גיטריסט שיחליף אותו, בכדי שתוכל לצאת לסיבוב הופעות שנועד לקידומו.
הלהקה מצליחה לאתר את Tommy Shaw, גיטריסט כריזמטי שיצטרף מיד לצוות הכותבים המשולש של הלהקה ויהפוך גם לאחד משלושת הזמרים המובילים בה. עם השינוי הרענן הזה מקליטה "סטיקס" את אלבומה השישי "Crystal Ball" ששוחרר בשנת 1976. אך גם אלבום זה לא מביא ללהקה את ההצלחה עליה בנתה חברת התקליטים שהחתימה אותה שנתיים קודם לכן. הלהקה לא מצליחה להכניס להיט משמעותי לצמרת המצעדים והאלבום גם מדשדש במכירות.
בשנת 1977 מוצאת "סטיקס" את עצמה בפרשת דרכים, היא אומנם הוחתמה על-ידי חברת תקליטים גדולה, אך אחרי שני אלבומים היא לא ממש מספקת את הסחורה, דבר שמעמיד אותה בסכנה של חידוש החוזה עימה. הלהקה נכנסת לאולפן במהלך הפסקה הקצרה שהיתה לה בסיבוב ההופעות בצפון אמריקה, עם רעיון כללי שהגה הקלידן והזמר Dennis DeYoung – כל השירים באלבום יסתובבו סביב נושאים קיומיים - הצלחה, כישלון, תהילה, כסף ועוד. שאו והגיטריסט והזמר הנוסף James "JY" Young יישרו קו עם DeYoung וניגשו לעבוד על שירים המתייחסים לנושא המרכזי שעובר כחוט השני באלבום כולו.
(Photo: Richard E. Aaron)
מבחינה מוזיקלית הלהקה משכה הפעם לכיוון יותר נגיש ומיינסטרימי, אך היא לא נטשה עדיין לחלוטין את הז'אנר הפרוגרסיבי שעדיין קיים באלבום הזה. הרעיון המרכזי של האלבום קיבל מסגרת מסודרת שנותנת הרגשה שמדובר כאן באלבום קונספט, כאשר שיר הפתיחה של האלבום נקרא "The Grand Illusion" על שם האלבום, בעוד שהשיר האחרון הוכתר כ- "The Grand Finale", כותרת שמתכתבת עם שיר הפתיחה.
גם אם הנוסחא החדשה של הלהקה אשר שילבה את הפרוג עם המיינסטרים הביאה אלבום לא ממש אחיד ופחות מלוכד, היא עדיין התבררה כנוסחה מנצחת.
הצד הראשון של האלבום פשוט פנטסטי, הוא נפתח עם תיפוף המארש של שיר הנושא המצוין "The Grand Illusion", קטע שמהווה הצהרת כוונות שמציג את חזון הלהקה באשר לסגנונו הכללי של האלבום - שילוב מדויק בין הרוק הפרוגרסיבי המורכב ל- AOR הנגיש יותר.
מיד אחריו מגיע הסינגל "Fooling Yourself (The Angry Young Man)" שכתב שאו על הקלידן דה יאנג – "האיש הכועס" אשר שנא את סיבובי ההופעות של הלהקה. הרעיון של השילוב בין הפרוגרסיב ל- AOR נמשך גם כאן כאשר השיר נפתח עם סולו הקלידים של דה יאנג מלווה בגיטרה האקוסטית של שאו בסגנון פרוגרסיבי אשר לאחר מכן מתפתח לשיר AOR קלאסי, וההשפעות של "Kansas" על הלהקה כאן מורגשות היטב.
בהמשך הצד הראשון אנחנו פוגשים את "Come Sail Away" קטע שהוא פשוט מאסטרפיס ואחד מהשירים הגדולים של הלהקה. זו יצירת המופת האמיתית של האלבום. שיר יפהפה עם עיבוד פסנתר מרענן ופשוט של DeYoung, שנחתך בחדות על-ידי הגיטרות החזקות של שאו ו- JY, עם קטע מעבר מסונתז על גבול הפסיכדלי. השיר משתמש ברעיון "ההפלגה" באונייה שהופכת אחר כך לספינת חלל כמטאפורה למרדף אחרי החלומות שלנו, ובאופן ספציפי מביע את השאיפות של דה יאנג לפרוץ ולהצליח כלהקה. המילים נוגעות בנוסטלגיה של חברות אמת, במפגש עם יישויות מהעולם החיצון שהגיבור מדמה אותם למלאכים ואפילו בציטוטים מספר יחזקאל.
למרות שצידו השני של האלבום לא כולל "להיטים" כמו צידו הראשון הוא עדיין כולל קטעים מעוררי השראה כמו "Miss America" הקצבי והרוקיסטי של JY, הבלדה "Man in the Wilderness" של שאו וכמובן הקטע החותם את "היצירה", שמהווה מעין Reprise ומחרוזת שמאזכרת את הקטעים הבולטים מתוך האלבום.
האלבום הזה הציג לעולם את הפוטנציאל האדיר של "סטיקס" שהלך והתפתח באלבומים הבאים. סגנון של "פרוג לייט" שישמש כתבנית מוצלחת גם ללהקות כמו "יס" ו"ג'נסיס" שיעשו כמותה בהמשך. השמונים. האלבום הזה הוא ללא ספק אחד מספינות הדגל של הלהקה ומקום טוב להתחיל להכיר אותה.
ועכשיו בואו להאזין לאלבום: Spotify, Apple Music
אתם מוזמנים לעקוב אחרינו בפייסבוק ו/או להירשם לאתר!!
"עימות חזיתי" - בלוג הרוק של ישראל ופודקאסט
Comments