Genesis - Invisible Touch
- FaceOff - עימות חזיתי
- 6 ביוני
- זמן קריאה 4 דקות
ב- 6 ליוני, 1986 בארה"ב וב- 9 ליוני בבריטניה "Genesis" הוציאה את אלבומה ה- 13 "Invisible Touch".

אין זה מפתיע שדווקא האלבום "Invisible Touch", אשר נבנה כולו מאלתורים וג'אם סשנים באולפן, הוא האלבום הכי מצליח של הלהקה שגם מהווה רגע מכונן בז'אנר הפופ-רוק של שנות ה-80. הוא עמוס בלחנים קליטים, רווי בהפקה מלוטשת ושופע סינגלים מצליחים שהגיעו לראש מצעדי הפזמונים.
לאחר הפסקה קלה שנטלה הלהקה עם סיום סיבוב ההופעות שליווה את אלבומם המצליח "Genesis" משנת 1983, חזרו Phil Collins, Tony Banks ו- Mike Rutherford לשתף פעולה בלהקת "Genesis". קודם לכן, הם התנסו בקריירות הסולו שלהם, רות'רפורד הקים את "Mike + The Mechanics" וזכה להצלחה עם אלבום הבכורה שלה, בנקס הוציא את "Soundtracks", וקולינס הוציא את אלבום הסולו השלישי שלו "No Jacket Required". הפרויקטים הצדדיים הללו של כל אחד מחברי הלהקה, השפיעו באופן מהותי על נקודות המבט המוזיקליות שלהם, בבואם לכתוב את החומרים לאלבום, במיוחד "No Jacket Required" של קולינס, שהשפיע על המעבר של הלהקה למוזיקה קליטה וידידותית לרדיו, אפילו יעוד יותר מהאלבום הקודם. כשהשלישייה התכנסה שוב באולפן הפרטי שלהם, "The Farm" בסארי, הם הגיעו ללא חומר כתוב מראש. במקום זאת, הם הסתמכו על ג'אם סשנים ארוכים, וחילצו רעיונות מוזיקליים במהלך הנגינה הספונטנית שלהם באולפן.
כמו באלבומם הקודם, "Invisible Touch" נבנה מאפס - הוא הוקלט בין אוקטובר 1985 לפברואר 1986. במהלך העבודה על האלבום הצליחה הלהקה ללכוד את הרגעים הכי טובים מתוך האלתורים שלהם, באמצעות דגימות (בינהם עם ה-E-mu Emulator של בנקס, שאיפשר 17 שניות בלבד של זמן הקלטה). לפני שהדגימות הללו הפכו לשירים מלאים, הוסיף כל אחד מחברי הלהקה מילים לשירים, מה שהעניק לאלבום ליריקה מגוונת שהשתלבה יפה בתוך המסגרת המוזיקלית המגובשת.
האלבום הזה הוא סינתזה של הפקה חדשנית משנות ה-80, כתיבה מלודית של שירי פופ הבנויה בעיקר על כלי נגינה אלקטרוניים וטכניקות אולפן דיגיטליות. התיפוף של Phil Collins - הן על הסט האקוסטי והן על הסט האלקטרוני של סימונס - מספק לאלבום את צליל ה "Gate Reverb" המוכר שהוא התפרסם כחלוץ בו.
ארסנל הסינתיסייזרים ומרקמי הסימפולים של Tony Banks שולטים ביד רמה בעיבוד ובהפקה, בעוד ש- Mike Rutherford לוקח כאן צד מינימליסטי יותר בנגינת הגיטרה, תוך שהוא מקפיד על קווי בס מלודיים יותר. מכונות התופים Roland TR-727 ו- Roland Pad-8 וכלי ההקשה של Phil Collins הוסיפו נופך לטיני משהו למספר שירים, ותרמו לגרוב האלקטרוני ההדוק של האלבום. למרות היותם קליטים ותמציתיים יותר מהיצירות האפיות הקודמות של הלהקה, עדיין הצליחו חברי "ג'נסיס" להכניס לאלבום הזה שירים עם רגעים מורכבים יותר.
האלבום נפתח בשיר הנושא "Invisible Touch" שנולד באופן ספונטני במהלך העבודה על הקטע "The Last Domino" - החלק השני של השיר "Domino". כאשר Rutherford החל לנגן ריף עם אפקט אקו, Collins החל לשיר את המלודיה הכל-כך אייקונית וכך נולד השיר שנכתב בהשראת אשתו הראשונה של קולינס, עם המילים שמדברות על מערכות יחסים שאי אפשר לעמוד בפניהן, אך הן עדיין מזיקות. מבחינת סאונד, השיר מונע על ידי שטיחי הסינתיסייזרים של Banks ועל המקצבים החדים של Collins. פשוט שיר פופ מושלם, שהפך ללהיט היחיד של הלהקה שהגיע למקום הראשון במצעד האמריקאי.
אחריו מגיע "Tonight, Tonight, Tonight" – אחת הרצועות האפלות והאטמוספריות ביותר באלבום. השם המקורי "Monkey/Zulu" מרמז על הדרך בה השיר נולד. הוא התפתח מאלתורים של Banks על הקלידים, אשר נשענו על גבי הגרוב הכל-כך היפנוטי של השיר. ההגשה הקולית העזה של Collins והמילים על התמכרות, נפרשים על פני שטיחי הסינתיסייזרים. במהלך השיר מגיע קטע אינסטרומנטלי מהפנט שמנסה להתכתב עם "Genesis" הישנה יותר של הפרוג, רק במעטפת אייטיזית.
הקטע השלישי "Land of Confusion" הוא המנון פוליטי נושך וקצב עם ביצוע ווקאלי מושלם של קולינס. Rutherford כתב את מילות השיר כמחאה פוליטית, כפי שגם מעיד הקליפ המונפש שלו (בהשתתפות בובות מ- Spitting Image). זה אחד הלהיטים הגדולים מתוך האלבום אשר גם זכה לגירסת כיסוי מעניינת של להקת "Disturbed".
משם אנחנו מגיעים לבלדה הראשונה של האלבום "In Too Deep", אשר נכתבה במקור לסרט "מונה ליזה". Phil Collins כתב את הפזמון בסידני בזמן סיבוב הופעות במסגרת קריירת הסולו שלו, ולאחר מכן הוסיפה את מילות הבתים במהלך ההקלטות. פסנתר עדין וגיטרה מאופקת תומכות באחת מהביצועים הווקאליים העדינים והיפים ביותר של Collins.
אחריו מגיע "Anything She Does" – בהשראת תמונות של דוגמניות פינ-אפ שהלהקה פיזרה בבדיחות הדעת ברחבי האולפן. זהו ללא ספק הרגע השובב ביותר של האלבום. בנקס השתמש כאן בסימפולים של כלי נשיפה (לא אלו לא היו ה- Phenix Horns למרות הסאונד), מה שנתן לשיר תחושה של קטע פופ- סול עוצמתי מקריירת הסולו של Phil Collins.
הקטע "Domino" הוא אולי המורכב והמתקדם ביותר באלבום. זו סוויטה בת שני חלקים ("In the Glow of the Night" / "The Last Domino") שנמשכת על פני 11 דקות. Tony Banks כתב את המילים כביקורת על רשלנות פוליטית. למרות שהוא קבור מתחת לערמת הלהיטים הבלתי נתפסת שהאלבום הזה ייצר, "Domino" הוא אחד הקטעים המוזיקליים השאפתניים ביותר של "ג'נסיס" בשנות השמונים, הוא מלא בשינויים דינמיים ובמתח אפל. אין זה פלא ש- Mike Rutherford כינה אותו בזמנו כאחד הטובים ביותר של הלהקה.
והנה אנחנו מגיעים לבלדה השניה של האלבום "Throwing It All Away". מעניין שהשיר שנבנה על ריף גיטרה עדין של Mike Rutherford, התחיל בכלל כיצירה כבדה יותר לפני שהפך לשיר אהבה עדין. אין לנו מושג מה הסיבה, אבל Phil Collins תיאר אותו כ"סמבה חד-תווית".
האלבום נחתם עם "The Brazilian" – הקטע האינסטרומנטלי היחיד בו, אשר מונע על-ידי לופ הסאמפלים של Tony Banks (שהופעל באמצעות סכין שננעצה במקלדת!) ועל התכנות הניסיוני של Phil Collins של מערכת תופי הסימונס. השיר התחיל בכלל כ"ניסוי כלים" באולפן והוא מסיים את האלבום בנימה תוססת ומעניינת שניתן להגדיר כיצירת פרוג מעודכנת לתקופה.
שלושה שירים נוספים הוקלטו במהלך הסשנים לאלבום - "Do the Neurotic", "Feeding the Fire" ו- "I'd Rather Be You". הם לא נכללו באלבום אך מאוחר יותר הופיעו כבי סיידים ובקופסאות "Genesis Archive 2" ו- "Genesis 1983–1998".
האלבום "Invisible Touch" הפך לאלבום המצליח ביותר מבחינה מסחרית של "Genesis", כשהוא כובש את ראש המצעד הבריטי ומגיע למקום השלישי בארה"ב. הוא מכר למעלה מ-6 מיליון עותקים בארה"ב בלבד והפיק חמישה סינגלים מצליחים שהגיעו לטופ 5 בארה"ב - הישג שאף להקה זרה אחרת לא השיגה באותה תקופה. למרות הצלחתו, האלבום זכה לביקורות מעורבות, כאשר מבקרים שיבחו וביקרו את נטיותיו הפופיות הגלויות ואת הדמיון שלו לקריירת הסולו של קולינס.
למרות זאת, "Invisible Touch" הוא לא רק הוכחה ניצחת של יכולת ההסתגלות הבלתי נתפסת של "Genesis" - אלא בית ספר לאומנות בכתיבה וביצוע של פופ אייטיזי. זה אלבום מלוטש וקליט שלוכד את רוח התקופה ואת הצליל של אמצע שנות השמונים, תוך הצגת הכימיה והאבולוציה המוזיקלית של השלישייה ומתן כבוד לשורשיהם הפרוגרסיביים.
להאזנה: Spotify, Apple Music
"עימות חזיתי" - בלוג הרוק של ישראל
ความคิดเห็น