top of page

Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon

ב- 1 למרץ 1973 שוחרר האלבום "The Dark Side Of The Moon", אלבום האולפן השמיני של "Pink Floyd".


זה אחד מהאלבומים הנמכרים ביותר בעולם...


הוא היה אלבום הפריצה של הלהקה, שהפך אותה מלהקת רוק פסיכדלי-פרוגרסיבי נערצת ע"י סטודנטים ופריקים, לאחת מהלהקות המובילות ברוק העולמי...


זהו אלבום שהפך לאבן דרך בהתפתחותם של אמני מוסיקה רבים...


הצד האפל של הירח של Pink Floyd הוא ללא ספק וחד-משמעית אלבום אלמותי. אלבום שלא יזדקן לעולם. אלבום שבכל שנה שהוא ינוגן הוא ירגיש כאילו שוחרר זה עתה !!


זהו אלבום הקונספט המלא הראשון של הלהקה, בו כל החברים הסכימו לזרום עם הרעיון של Roger Waters, אשר גם כתב את כל המילים לאלבום. המילים מתייחסות לאספקטים רבים של לחצים על האדם ועל מוסיקאים במיוחד. נושאים כמו עושר ב- "Money" קונפליקטים צבאיים ב- "Us and Them", שגעון ב- "Brain Damage", שאלות קיומיות ב- "Time" ומוות ב- "The Great Gig in the Sky".


כל-כך הרבה דובר וסופר עליו, כך שבוודאי נתקשה לחדש משהו על האלבום המופתי הזה, אז הפעם בחרנו להתמקד בכמה עובדות קצת פחות שגורות:


1. פינק פלויד הופיעו עם כל השירים מהאלבום שנה לפני יציאתו ואפילו לפי אותו סדר השירים. זה נתן להם את האפשרות להתנסות ולשפר את השירים בכל הופעה, השיר "On the Run" הוא היחיד שעבר טרנספורמציה קיצונית בהשוואה לגרסאות המקוריות של שאר השירים.


2. שמו הראשוני של האלבום היה "Dark Side of the Moon", אך הואיל ולהקת בלוז רוק אנגלית בשם Medicine Head השתמשה בשם זה לאלבום שלה משנת 1972, פינק פלויד החליפו בתחילה את השם של האלבום ל- "Eclipse". לאחר שאלבומה של Medicine Head נכשל מסחרית, החליטו חברי פינק פלויד לחזור לשם המקורי.


3. כל צד באלבום מורכב מיצירה אחת שחולקה לחמישה חלקים אך עם המשכיות והשמעה רציפה.



4. האלבום הוקלט בטייפ של 16 ערוצים ולא 8 כבעבר, עם מיקס Quadraphonic, כלומר לארבעה רמקולים ולא לשניים כמו ב- Stereo. זה העניק ללהקה גמישות ויכולת להשתמש בהרבה מאוד אפקטים, סינטיסייזרים, סימפולים וצלילים שונים על מנת ליצור את האווירה שרוג'ר ווטרס כל-כך חיפש. מי שניהל את כל הדבר הזה היה Alan Parsons ששימש כטכנאי לאלבום ומשם פרץ להצלחה, הן כמפיק והן כאמן בפני עצמו.


5. מבחינת הטקסטים של השירים, שהזכרנו למעלה. זהו האלבום הראשון שבו הלהקה מדפיסה את המילים לשירים בשרוול של האלבום. עד לאותו אלבום זה לא קרה, אולי בגלל שהם לא היו בטוחים בעצמם. אבל הפעם הם הרגישו שהם רוצים שהמאזינים יבינו ויקראו את הטקסטים הנוקבים. זהו גם האלבום הראשון של הלהקה שרוג'ר הוא הכותב היחיד של הטקסטים.



6. ב- 27 לפברואר 1973 התקיימה ב- London Planetarium מסיבת עיתונאים לחשיפת האלבום, במהלכה הושמע האלבום לעיתונאים ומפורסמים נוספים. הלהקה החרימה את מסיבת ההשמעה מאחר ומערכת השמע באולם תמכה בסטריאו ולא ב- Quadraphonic. במקום חברי הלהקה הוצגו דמויות החברים עשויות מקרטון, זה כמובן לא השפיע לרעה על המסיבה והמבקרים יצאו נפעמים מהאלבום החדש.


7. השיר שנפתח עם רשרושי המטבעות וצלילי הקופה הרושמת, "Money". הוא כמובן השיר המצליח ביותר מהאלבום. הוא כל-כך מיוחד מבחינה מוסיקלית שהוא שיר עם משקל א-סימטרי של 7/4 , כשבסולו גיטרה הוא הופך ל-4/4 ובסיום הסולו הוא חוזר ל-7/4.

(Photo: Kim Gottlieb Walker)


8. רוג'ר רצה לחבר את השירים באלבום, בנוסף למוסיקה, ע"י הקלטות של דיבורים של אנשים. הוא לקח את עובדי הבמה של הלהקה, את עובדי האולפן Abbey Roads היכן שהוקלט האלבום והקליט עימם ראיונות בהם הוא שואל אותם שאלות פשוטות כמו גם שאלות קשות ועמוקות על מוות ושיגעון. Paul McCartney היה אחד מאותם מרואיינים, אך ההקלטה שלו לא נכנסה לאלבום כי רוג'ר טען שהוא "התאמץ" מדי וניסה להצחיק במקום להיות אמיתי.


9. מלבד היותו אלבום מצליח בצורה מסחררת, האלבום הזה גם אחראי על יצירת המופת "Monty Python and the Holy Grail", נשמע מוזר?? חברי הלהקה שנהגו לצפות בתוכנית "Monty Python’s Flying Circus" בהפסקות במהלך ההקלטות לאלבום, שמעו שהחברה של פייטון מנסים ליצור סרט באורך מלא אך להפקה נגמר הכסף. הם לקחו חלק (מאוד קטן) מהסכומים שהם קיבלו עבור האלבום והשקיעו אותו בהפקת הסרט כשהם מאפשרים את סיומו והוצאתו.


10. השיר "Us And Them" נכתב במקור בשנת 1969 עבור פסקול הסרט Zabriskie Point, אך במאי הסרט חשב שהוא לא מתאים ובחר שלושה שירים אחרים שהלהקה כתבה לפסקול.


11. הקלידן Richard Wright כתב את הקטע "The Great Gig in The Sky" כקטע אינסטרומנטאלי שמתאר איך החיים נמוגים לאט לאט, דרך היציאה של הנשמה עד למוות. בחלק הראשון האדם לא נכנע למוות ונאבק בו ובחלק השני השקט יותר הוא כבר השלים עם המוות ומשחרר. בעיצומו של הקטע במעבר בין החלק הראשון לשני יש לחישה בה נשמעות המילים הבאות: "If you hear the whisper you're dying"


12. הלהקה לא רצתה שיהיו בקטע הזה מילים. Alan Parsons הביא את הזמרת Clare Torry שאילתרה את כל הקטע תוך שימוש בקול שלה כמו עוד כלי נגינה. היא תבעה את הלהקה בשנת 2004, דרשה תמלוגים על הכתיבה וזכתה.


13. קטע הפתיחה "Speak to Me" הוא הקטע היחיד של פינק פלויד בו קרדיט הכתיבה ניתן ל- Nick Mason באופן בלעדי.


14. מי שצוחק את הצחוק המוטרף בקטע הזה הוא Peter Watts מנהל סיבוב ההופעות של הפינק פלויד באותה תקופה ואביה של השחקנית Naomi Watts.


15. הקטע "On the Run" נכתב בהשראת הפחדים והלחצים שהביאו איתם הטיסות והנסיעות. הקטע מבוצע כולו על-ידי סינתסייזר. מנוגנים בו 5 תווים בלבד שמושמעים בלופ ובמהירות גבוהה.



16. כל אחד מהשעונים הנשמעים בשיר "Time" הוקלט בנפרד בחנות עתיקות, כאשר לאחר מכן Alan Parsons צירף את כולם יחד. פרסונס הקליט את השעונים בכדי שישמשו כמודל לבדיקת מערכת קוואדרופונית, אך לבסוף נעשה בהקלטות שימוש לצורך האלבום.


17. לכבוד חגיגות 50 שנה לאלבום הלהקה מוציאה מהדורה מיוחדת בשם "The Dark Side Of The Moon’ 50th anniversary reissue". המהדורה המיוחדת תכלול גרסאות רימאסטר על גבי CD ותקליט ובנוסף תכלול Blu-Ray עם סאונד של 5.1, Atmos וסטריאו. הופעה חיה שהתקיימה בוומבלי 1974 וספר שנושא את אותו השם עם תמונות וחומרים שטרם נראו.



18. מי שכמובן היה חייב להפריע לחגיגה הוא Roger Waters שטען שהאלבום הזה הוא אלבום שלו לבד ולא של "הלהקה" והוא החליט להקליט את כל האלבום מחדש.


האלבום הזה שבר שיאי מכירות ושהייה במצעדים, כאשר בשנת 2011 הוא ביצע כניסה מחודשת לבילבורד האמריקאי אשר גרמה לו לחצות את רף 1,000 השבועות במצעד.


להאזנה לאלבום ב: Spotify, Apple Music

אתם מוזמנים לעקוב אחרינו בפייסבוק ו/או להירשם לאתר!!

"עימות חזיתי" - בלוג הרוק של ישראל ופודקאסט

778 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

 נהנים מהבלוג? הירשמו לקבל את הפוסט הבא ישירות למייל !!

תודה רבה על ההרשמה!

bottom of page