top of page
תמונת הסופר/תFaceOff - עימות חזיתי

Queen - Queen

ב- 13 ליולי 1973 גילה עולם המוזיקה את המלכה הכי נוצצת בתולדות הרוק - "Queen", אשר שחררה אלבומה הראשון הנושא גם את שם הלהקה.



אנחנו מניחים שרובכם כבר מכירים את סיפור הקמת הלהקה והקלטת האלבום הראשון, במיוחד בעקבות שחרורו של הסרט שובר הקופות "Bohemian Rhapsody" , ובכל זאת אנחנו כאן כדי לנסות בכל זאת לחדש לכם משהו או לפחות לעשות קצת סדר בדברים.


אז סיפורו של האלבום ושל הלהקה מתחיל אי שם בסוף שנות ה- 60 במפגש בין שני סטודנטים, הגיטריסט Brian May והבסיסט/זמר Tim Staffell שהקימו את להקת "Smile". השניים גייסו סטודנט נוסף, המתופף Roger Meddows-Taylor והשלושה החלו להופיע במעדונים בלונדון.


הזמר פרדי מרקורי (Farrokh "Freddie" Bulsara), אשר למד אומנות עם טים סטאפל, הגיע לאחת מההופעות של "Smile" בהזמנתו של סטאפל ומיד הפך למעריץ. פרדי היה באותה תקופה זמר של מספר הרכבים, ביניהם "Wreckage", אך הוא תמיד שאף להצטרף להרכב של "Smile".


בחודש מרץ 1970 החליט סטאפל שהוא עוזב את "Smile" לטובת להקה בשם "Humpy Bong" ופרדי קפץ מיד על ההזדמנות, סיים את קשריו עם ה- "Wreckage" והצטרף למיי ול- Roger Taylor. ב- 27 ליוני 1970 עלה Freddie Mercury בפעם הראשונה על הבמה עם הלהקה אך זה היה עדיין במסגרת ההרכב "סמייל".


תוך כדי חיפוש בסיסט ללהקה, מימש Freddie Mercury את רצונו ושכנע את שני החברים האחרים לשנות את שם הלהקה ל- "Queen". פרדי היה גם זה שעיצב את הלוגו של הלהקה.


עבודת האיתור של בסיסט מתאים ללהקה לא היתה פשוטה. במהלך כשנה החליפו חברי הלקה בסיסטים כמו גרבים, ולא הצליחו למצוא מישהו ראוי שישתלב איתם. בראשית שנת 1971 מכר משותף של מאי וטיילור המליץ להם על John Richard Deacon. הלהקה ערכה לדיקון אודישן באולם הרצאות בקולג' "Imperial College London" ומיד התרשמו מביצועיו. John Deacon היה גם סטודנט לאלקטרוניקה והדבר קרץ מאוד לחברי הלהקה, במיוחד לבריאן מיי אשר בהמשך ניצל את כישוריו של דיקון, בין היתר, לבניית מגבר גיטרה מיוחד.


הופעת הבכורה של הלהקה בהרכב הסופי והקלאסי ותחת השם "Queen" נערכה ב- 2 ליולי 1971 בקולג' "Surrey" שבאנגליה. הלהקה המשיכה להופיע במועדונים וקולג'ים בסביבו לונדון במשך כשנתיים, ללא יכולת להשיג חוזה הקלטות.


ההזדמנות נפלה על הלהקה כאשר הם קיבלו הצעה לנסות בחינם ציוד חדש באולפן ההקלטות "De Lane Lea Studios". הלהקה ניצלה את ההזדמנות להקלטת דמו שכלל חמישה שירים: Keep Yourself Alive", "The Night Comes Down", Great King Rat", "Jesus", "Liar".

(Photo: Amazon.com.au)


למרות איכות ההקלטה, הצליחו חברי הלהקה לשכנע את Barry ו- Norman Sheffield בעלי אולפני "Tridant" המפורסמים, להעניק להם אפשרות להקליט אלבום בחינם. "אולפני טריידנדט" היו באותה תקופה יעד מבוקש מאוד, בין היתר, הוקלטו שם האלבומים "Transformer" של לו ריד, "Hunky Dory" ו- "Ziggy Stardusts" של David Bowie.

בנסיבות אלה הסיכום היה כזה, ל"קווין" תינתן גישה מלאה וללא הגבלה לכלל ציוד ההקלטה החדשני שהיה באולפן, כולל טכנאים שילוו אותם. יחד עם זאת, הלהקה תוכל להקליט רק בשעות הקטנות של הלילה, כאשר האולפנים אינם תפוסים להקלטות בתשלום.


ההקלטות נערכו בחודשים יוני-נובמבר 1972 באמצעות ציוד ההקלטות החדשני של אולפני "טריידנט", תוך שהלהקה עושה בין היתר שימוש במספר רב של ערוצי הקלטה, איחוד ומיזוגם (בשכבות) לצורך הפקת צלילי שונה וחדשני. מסיבה זו התעקש Brian May לכלול בעטיפה האחורית של האלבום את הכיתוב לפיו לא נעשה כל שימוש בסינתסייזרים במהלך ההקלטות, ככל הנראה מחשש שהמאזינים יסברו שהצליל המיוחד הושג באמצעות שימוש בציוד אלקטרוני.


במהלך ההקלטות נדרשה הלהקה על-ידי המפיק Roy Thomas Baker להקליט מחדש גם את חמשת השירים מהדמו שהוקלט באולפני De Lane Lea. הלהקה מאוד כעסה על הדרישה להקליט הכל שוב. הם אהבו מאוד את התוצאה בדמואים אבל בייקר עמד על כך שהשירים יוקלטו שוב עם ציוד ההקלטה החדש. כך יצא ששירים מסויימים הוקלטו שבע ואפילו שמונה פעמים, ועדיין הלהקה לא אהבה את התוצאה, עד שהגיע הטכנאי מייק סטון וסייע להם להגיע לתוצאות משביעות רצון, זה גם קנה לו את הזכות להפיק את חמשת האלבומים הבאים של הלהקה. הדמואים המקוריים של חמשת הקטעים הללו, הם נמצאים ב- EP בונוס של המהדורה המורחבת של האלבום משנת 2011. מי שיאזין להם יגלה כי אכן יש עדיפות מסויימת לגירסאות הדמו בעיקר בכל הקשור לסאונד התופים.


למרות שההקלטות הושלמו כבר בנובמבר 1972, האלבום שוחרר רק כשמונה חודשים לאחר מכן, הואיל ואולפני טריידנט התקשו למצוא חברת תקליטים שתסכים להפיץ את האלבום. בסופו של דבר טריידנט עשתה זאת בעצמה בסיועה של EMI.


האלבום אשר משלב מספר סגנונות, בעיקר מטאל ופרוגרסיב, משוחרר בתקופה בה הגלאם היה בשיאו וזוכה לביקורות טובות. חמישה מתוך עשרה שירים באלבום הולחנו על-ידי מרקורי, Brian May הלחין ארבעה נוספים (אחד מהם בשיתוף עם סטאפל) ו- Roger Taylor כתב ושר שיר אחד.


האלבום נפתח בקצב מהיר עם "Keep Yourself Alive" אשר שוחרר גם כסינגל הראשון של הלהקה. השיר שנכתב על-ידי Brian May עוד לפני שג'ון דיקון הצטרף ללהקה וכבר מהפתיחה נתין להבחין בצליל הגיטרה החדשני של מאי הכולל אפקט Phaser, ומהווה חותמת מיוחדת שלא ניתן יהיה לפספס גם 4 עשורים לאחר מכן.


הרצועה "Doing All Right" מורידה קצת את הקצב עם קטע שנפתח שקט ורגוע ונכתב על-ידי Brian May וסטפל עוד בימי סמייל העליזים. זה אחד מהשירים היחידם של קווין בהם מאי מנגן בפסנתר והשיר הראשון בו מרקיורי ינגן בפסנתר במהלך הופעות הלהקה.


הקטע השלישי "Great King Rat" נכתב על-ידי Freddie Mercury והוא כולל מספר שינויי מקצבים וסולואים ארוכים א-לה פרוגרסיב, ואפילו קטע תיפוף קצרצר של Roger Taylor בסופו.


צידו הראשון של הויניל נחתם עם השיר "My Fairy King", גם הוא נכתב על-ידי Freddie Mercury והוא השיר הראשון בו הוא מנגן על פסנתר. זו גם הפעם הראשונה בה ניתן לשמוע בבירור את השילוב המדהים וההרמוניות הקוליות של חברי הלהקה, אשר יהודקו, ישוכללו וייהוו בהמשך את ה- DNA הכל-כך מוכר של הלהקה. ההרמוניות הקוליות כאן הושגו בין היתר באמצעות אוברדאבינג (הקלטה שכבות על גבי שכבות של קולות), טכנולוגיה שיעשה בה שימוש בין היתר גם בשיר "Bohemian Rhapsody". השיר הזה השפיע ככל הנראה על Freddie Mercury לאמץ את שם המשפחה מרקורי והוא כולל את המילים: "Mother Mercury, look what they've done to me".


צידו השני של האלבום נפתח עם "Liar" שיר נוסף שמרקורי כתב עוד בשנת 1970 ולפני הצטרפותו של John Deacon ללהקה. אחד השירים הכבדים באלבום והיחיד באלבום בו Freddie Mercury עושה שימוש באורגן האמונד, וככל הנראה גם אחד מהשירים החביבים על הלהקה, שכן הוא היווה חלק מהסטליסט של הלהקה (בצורה כזו או אחרת) שנים רבות לאחר הוצאתו.


השיר "The Night Comes Down" הוא אחד הראשונים שבריאן מאי כתב לאחר הקמתה של קווין. השיר הוא אחד מחמשת שירי הדמו שהוקלטו באולפני "De Lane Lea". בשנת 2011 שוחררה כבונוס גירסת הדמו המקורית ובה ניתן לשמוע בעיקר את ההבדלים בצליל של התופים. זה שיר נוסטלגי של מאי אשר מדבר על אובדן הילדות ומאזכר בין היתר את השיר "Lucy in the Sky with Diamonds", של הביטלס להקתו האהובה.


הקטע "Modern Times Rock 'N' Roll" נכתב ומושר על-ידי Roger Taylor. קטע מהיר שריף הגיטרה בו מזכיר לפרקים את זה של "Budgie" בשיר "Breadfan" אשר שוחרר כחודש לפני יציאת האלבום של "קווין".


הרצועה "Son and Daughter" הינה שיר נוסף שכתב מאי והופיעה כבי-סייד של הסינגל "Keep Yourself Alive". שיר כבד שרייף הגיטרה-בס בו מזכיר את "בלאק סאבאת'" וללא ספק מושפע מההבי מטאל של ראשית שנות ה- 70. מעניין לציין שבהופעות הלהקה השיר כלל את סולו הגיטרה של Brian May במהלכו יכלו חברי הלהקה לרדת מהבמה וליטול לעצמם מנוחה קצרה.


בשיר "Jesus" מרקורי מספר על ישו מנצרת, למרות שאינו נוצרי. השיר כולל שני אקורדים בלבד במהלך הבתים וקטע אינסטרומנטאלי ארוך לקראת סופו. סולו הגיטרה של Brian May כולל אפקט שנותן לשיר גוון פסיכדלי משהו, אש לא נשמע בשירים אחרים של קווין.


האלבום ננעל עם הקטע האינסטרומטאלי הקצר "Seven Seas of Rhye" אשר נכתב על-ידי Freddie Mercury ויהפוך באלבום הבא "Queen II" לשיר מלא וללהיט הראשון של הלהקה.


להאזנה לאלבום: Spotify, Apple Music

אתם מוזמנים לעקוב אחרינו בפייסבוק ו/או להירשם לאתר!!

"עימות חזיתי" - בלוג הרוק של ישראל ותוכנית רוק, ימי ראשון בשעה 11:00

414 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


 נהנים מהבלוג? הירשמו לקבל את הפוסט הבא ישירות למייל !!

תודה רבה על ההרשמה!

bottom of page