Rush – Rush 50
- FaceOff - עימות חזיתי
- 21 במרץ
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 7 באפר׳
ב- 21 למרץ, 2025 "Rush" הוציאה לאור את הקופסה החוגגת 50 שנות יצירה של הלהקה - "Rush 50":

כשסינגל הבכורה שלהם יצא לאור בשנת 1973 (קאבר חובבני לשיר "Not Fade Away" של באדי הולי, מגובה בסינגל המקורי "You Can't Fight It" כבי-סייד), אף אחד לא יכול היה לשער ש- "Rush" תתפתח לאחת הלהקות המורכבות, הבלתי מתפשרות והייחודיות בהיסטוריה של מוזיקת הרוק. חמישים שנה מאוחר יותר, "Rush 50" הוא לא רק אוסף, זוהי קפסולת זמן שהורכבה בקפידה ובהרבה מחשבה, העוקבת באופן כרונולוגי אחר כל פיתול ומהמורה במסע המונומנטלי של הלהקה.
האלבום "Rush 50" הוא בעצם סיפורה של הלהקה, מסופר באמצעות סאונד ומוזיקה. הוא מנציח את האבולוציה של השלישייה הקנדית, החל משורשי ההארד רוק והבלוז דמויי "זפלין", דרך הגרנדיוזיות הפילוסופית של הפרוג, ההתנסות המוזרה באלקטרוניקה וסינת' פופ, החזרה להארד רוק מונע הגיטרה ולבסוף הפרוג-קונספט המתוחכם והכבד.
זה לא סתם עוד אלבום "להיטים גדולים" כמו "Chronicles" או הטרילוגיה "Retrospective", זה גם לא אוסף של קטעים נדירים או בי-סיידס (כי מי שמכיר את הלהקה יודע שפשוט כבר אין כאלה). במקום זאת, "Rush 50" מתקדם ומתפתח באופן כרונולוגי כספר זיכרונות מוזיקלי, הוא משלב קטעי מפתח מאלבומי האולפן, הופעות חיות נדירות והקלטות אלטרנטיביות, מכל שלבי הקריירה של הלהקה. כל אחד מ- 19 אלבומי האולפן של "Rush" מיוצג כאן, בנוסף למיני אלבום "Feedback" משנת 2004 ולאלבומי ההופעה הרשמיים. התוצאה היא מסע בן 50 רצועות, הכולל 10 קטעים שלא יצאו בעבר והקלטות בגרסאות שונות, בתוספת שילוב מחושב של הקלטות אולפן מקוריות, טייקים אלטרנטיבים והקלטות מההופעות החיות המחשמלות של הלהקה, לאורך הקריירה המפוארת שלה.
בין קטעי האולפן האלטרנטיבים ניתן למצוא שני מיקסים חלופיים לשירים "Working Man" ו- "One Little Victory", גרסה אלטרנטיבית ומיוחדת לשיר "The Trees", וכמובן שני הצדדים של סינגל הבכורה משנת 1973 - "Not Fade Away" / "You Can't Fight It", בהשתתפות המתופף המקורי John Rutsey. השירים המוקדמים הללו חיוניים להבנת הכרונולוגיה, שכן למרות שהלהקה עצמה מעולם לא התלהבה מהם (ולראיה הם מעולם לא שוחררו באופן רשמי, בעוד Alex Lifeson מכנה אותם "נוראים"), הם חושפים עד כמה רחוק "Rush" התפתחה בתוך שנים ספורות.
התרומה של John Rutsey זוכה כאן להכרה מכובדת, לא רק בסינגל הבכורה, אלא בגרסאות ההופעה של "Need Some Love" ו- "Before and After", שהוקלטו בתיכון קנדי בשנת 1974 והתפרסמו בסרט התיעודי "Beyond the Lighted Stage". ההקלטות הללו רועמות חזק יותר מגרסאות האולפן, באופן המרמז על האנרגיה שהפכה את ההופעות של "Rush" לקאלט.
השינוי האמיתי בסאונד ובסגנון מתחיל עם הגעתו של Neil Peart, בסוף יולי 1974. ההקלטות המוקדמות שלו מההופעה שנערכה באוגוסט 1974 בקליבלנד, אוהיו - "Garden Road" והקאבר "Bad Boy" (שלא שוחררו רשמית) - מציגות את העוצמה והאינטלקט שיגדירו את תור הזהב של "Rush". בתוך חודשים, התיפוף והמילים של Peart יזניקו את הלהקה לתהילת עולם, כפי שניתן לשמוע כבר בטייק העוצמתי של "Anthem", אשר הוקלט לייב באולפן בימיו הראשונים עם הלהקה ורואה כאן אור לראשונה.
משם, "Rush 50" עובר דרך כל אבני הדרך של "Rush", כאשר השירים מסודרים באופן כרונולוגי לפי סדר הקלטתם. "Overture / The Temples Of Syrinx" מתוך היצירה "2112", ביצוע הופעה רועם במיוחד משנת 1976 של "Something for Nothing" שהוקלט ב- Massey Hall ומציג להקה שנמצאת בשיא עוצמתה, וכמובן ההמנון "Closer to the Heart". המסע המוזיקלי ממשיך, איך לא, עם "Drum Solo" מטורף של Neil Peart שהוקלט ב- Hammersmith Odeon שבלונדון בשנת 1978 (וזה לא הסולו היחיד באלבום) וגרסה מלאת אנרגיה משנת 1979 של "La Villa Strangiato" מפסטיבל Pinkpop, שמציגה את הוירטואוזיות הטכנית של השלישייה בהופעה מול קהל משולהב.
הרפרטואר משופע הסינת'-פופ משנות ה-80 של "Rush", מהדהד עם היצירות הכי רגשיות שלהם. "Subdivisions" מסמן רגע של מפנה בעתיד הלהקה וכניסה לעידן חדש עם טקסטים אישיים וטקסטורות אלקטרוניות. שירים כמו "Red Sector A", "The Big Money" ו- "Time Stand Still" משתלבים יפה בתוך הכרונולוגיה של הלהקה ומוכיחים שמורכבות ונגישות יכולות להתקיים במקביל.
גם השנים המאוחרות יותר זוכות כאן לייצוג מכובד. הקטע העוצמתי והגראנג'י "Stick It Out", מהאלבום "Counterparts" שיצא בשנת 1993, נשמע עדיין "פאנצ'י" וחיוני ממש כמו אז. מעבר האקורדים הכבד בגשר של "Test For Echo" מתאים באופן מושלם להתפתחות הסגנונית של הלהקה, בעוד ש- "The Main Monkey Business" משנת 2007 מציג את היכולות האינסטרומנטליות של השלישייה בימיה המאוחרים יותר.
רגע חשוב במיוחד מגיע בקטע מס' 47, "Headlong Flight", שכן הוא מחבר בין שתי נקודות חשובות בכרונולוגיה. ריף הגיטרה של לייפסון מתכתב באופן מושלם עם "Bastille Day" משנת 1975 שמופיע כקטע ה- 10 בקופסא - זהו חיבור מוזיקלי חכם שקושר את "Rush" המוקדמת עם זו המאוחרת בפאנץ' דרמטי. החיבור הנסתר הזה מדגיש את המחשבה בבחירת השירים ואת האיכות הסיפורית של הסט כולו.
אבל הרצועה האחרונה בקופסא, היא אולי הטעונה ביותר מבחינה רגשית. היא לוכדת את "Rush" ברגעים האחרונים של המופע האחרון שלה, אשר נערך ב- Forum שבלוס אנג'לס ב- 1 באוגוסט 2015. המחרוזת "What You're Doing / Working Man / Garden Road" מרגישה כמו סוג של פרידה וסגירת מעגל, והיא תיחקק לנצח כזו שבה נשמעים התווים האחרונים שנוגנו על ידי הלהקה. ואת מה שקורה אחרי שהמוזיקה מסתיימת לא רואים, אבל בהחלט ניתן להרגיש. Neil Peart, בדרך כלל ביישן ומסויג, צועד לקדמת הבמה כדי להצטרף לחבריו גדי ואלכס בקידה אחרונה בפני הקהל. הוא שובר בכך מסורת ארוכת שנים של הלהקה. הקהל שואג, וכך גם הלב שלנו. זה לא רק סוף הסט והאלבום זה סופו של עידן.
הקופסא "Rush 50" היא רטרוספקטיבה עשירה להדהים - לא רק של הדיסקוגרפיה האדירה של "Rush", אלא של הרוח, ההומור, התעוזה, החדשנות, האמביציה והלב הענק של הלהקה האהובה עלינו. Geddy Lee התלוצץ בדף הבית של הלהקה וכתב בהקשר לרשימת השירים הארוכה: “I’m exhausted just reading the effin’ list. טוב, אולי גם אנחנו, אבל וואווו איזו מסע מרגש זה היה... ותאמינו לנו הדמעות עומדות לנו בעיניים כשאנחנו כותבים את מילות הסיכום האלה על הלהקה שכתבה את ציר הזמן של חיינו. אז בין אם אתם מעריצים מושבעים או מאזינים חדשים וסקרנים, האוסף הזה מספק חגיגה מקיפה ומלבבת ללהקה שהשפעתה צרובה עמוק בהיסטוריה של הרוק, והמוזיקה שלה עדיין פורצת גבולות, גם אחרי 50 שנה ויותר.
Track List:
1. "Not Fade Away"**
2. "You Can’t Fight It"**
3. "Working Man" (Vault Edition)**
4. "Need Some Love" (Live at Laura Secord Secondary School, St. Catharines, Canada – May 1974)**
5. "Before And After" (Live at Laura Secord Secondary School, St. Catharines, Canada– May 1974)**
6. "Bad Boy" (Live at Agora Ballroom, Cleveland, Ohio – August 1974)*
7. "Garden Road" (Live at Agora Ballroom, Cleveland, Ohio – August 1974)*
8. "Anthem" (Live at Electric Lady Studios, New York – December 1974)*
9. "Fly By Night"
10. "Bastille Day"
11. "2112: Overture" / "The Temples Of Syrinx"
12. "By-Tor & The Snow Dog" (Live at Massey Hall, Toronto, Canada – June 1976)
13. "Something For Nothing" (Live at Massey Hall, Toronto, Canada – June 1976)
14. "Closer To The Heart"
15. "Xanadu" (Live at Hammersmith Odeon, London – February 1978)
16. Drum Solo (Live at Hammersmith Odeon, London – February 1978)
17. "The Trees" (Vault Edition)*
18. "La Villa Strangiato" (Live at Pink Pop Festival, Netherlands – June 1979)
19. "In The Mood" (Live at Pink Pop Festival, Netherlands – June 1979)
20. "The Spirit Of Radio"
21. "Natural Science" (Live at Manchester Apollo, Manchester – June 1980)
22. "A Passage To Bangkok" (Live at Manchester Apollo, Manchester – June 1980)
23. "Tom Sawyer"
24. "Limelight" (Live at Maple Leaf Gardens, Toronto, Canada – March 1981)
25. "Vital Signs" (Live at Maple Leaf Gardens, Toronto, Canada – March 1981)
26. "YYZ" (Live at The Forum, Montreal, Canada – March 1981)
27. "Subdivisions"
28. "Red Sector A"
29. "Witch Hunt" (Live at Maple Leaf Gardens, Toronto, Canada – September 1984)
30. "New World Man" (Live at Maple Leaf Gardens, Toronto, Canada – September 1984)
31. "The Big Money"
32. "Time Stand Still"
33. "Distant Early Warning" (Live at NEC Arena, Birmingham – April 1988)
34. "Superconductor"
35. "Dreamline"
36. "Stick It Out"
37. "Test For Echo"
38. "The Rhythm Method" (Live at World Music Theatre, Tinley Park, Illinois – June 1997)
39. "One Little Victory" (Remixed)
40. "Cygnus X-1" (Live at Maracanã Stadium, Rio de Janeiro – November 2002)
41. "The Seeker"
42. "Between The Wheels" (Live at Festhalle Frankfurt, Germany – September 2004)
43. "The Main Monkey Business"
44. "Workin’ Them Angels" (Live at Ahoy Arena, Rotterdam – October 2007)
45. "Freewill" (Live at Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio – April 2011)
46. "Red Barchetta" (Live at Quicken Loans Arena, Cleveland, Ohio – April 2011)
47. "Headlong Flight"
48. "Manhattan Project" (Live at US Airways Center, Phoenix, Arizona; American Airlines Center, Dallas, Texas; AT&T Center, San Antonio, Texas – November 2012)
49. "Jacob’s Ladder" (Live at Air Canada Centre, Toronto, Canada – June 2015)
50. "What You’re Doing" / "Working Man" / "Garden Road" (Live at the Forum, Los Angeles, California – August 2015)*
* Previously unreleased
** Previously unreleased on CD & LP
להאזנה: Spotify, Apple Music
"עימות חזיתי" - בלוג הרוק של ישראל
Comments